Burn-out en depressies zijn anno 2017 beroepsziekte nummer 1.
We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die hier mee te maken heeft (gehad). Misschien ben jij diegene zelf wel? Stress in de privésfeer, maar ook in de werkomgeving spelen vaak een prominente rol.

Als loopbaancoach kom ik deze problemen ook regelmatig tegen bij mijn klanten. Het nare hier aan is dat het de getroffene vrijwel altijd compleet overvalt. Van het ene op het andere moment gaat “het licht uit”. Buiten dat een burn-out op zich al erg genoeg is, stapelen de vragen zich al snel op. Wat nu? Kom ik niet in de problemen? Kan ik zo lang verlof opnemen? Loop ik hierdoor meer risico om mijn baan kwijt te raken?

Oorzaken en symptomen

Vaak zijn er meerdere oorzaken die kunnen leiden tot een burn-out. Vaak gehoord: hoge werkdruk, onzekerheid over het eigen functioneren, extreem perfectionisme, geen plezier meer hebben in het werk of problemen in de persoonlijke sfeer.
De meeste werknemers durven deze problemen niet aan te kaarten bij hun baas uit angst voor een negatieve reactie.

Symptomen die kunnen wijzen op een (aankomende) burn-out zijn:

  • Futloosheid
  • Somberheid of geen zin meer hebben in dingen waar je eerder plezier aan beleefde
  • Piekeren
  • Slecht slapen (bijvoorbeeld door het piekeren)
  • Verminderde lichamelijke conditie
  • Overgevoelig zijn en snel geïrriteerd raken
  • Bovenmatige onzekerheid

Coaching als burn-out preventie

Een loopbaancoach kan je helpen om dit soort klachten te voorkomen. Dacht je dat een loopbaancoach je alleen helpt om richting te vinden in je loopbaan? Dan heb je het mis! Een loopbaancoach kan je ook ondersteunen om meer plezier en voldoening uit je baan te halen als je er al een hebt. Een goede coach stelt je kritische vragen en denkt mee over jouw toekomst met als doel om problemen te voorkomen. Effectief kan loopbaancoaching dus voorkomen dat je in een burn-out terecht komt. Maar, ook als je in een burn-out zit kan een loopbaancoach jou helpen, door te werken aan bijvoorbeeld zelfvertrouwen, toekomstperspectief en de drempel om opnieuw te beginnen te verlagen.

Opleidingsbudget

Veel werkgevers stellen in het kader van ‘duurzame inzetbaarheid’ opleidingsbudget beschikbaar voor werknemers. Een veel gehoorde misvatting is dat dit alleen gebruikt kan worden voor kennisopleidingen. Het opleidingsbudget kan namelijk ook gebruikt worden voor persoonlijke ontwikkeling. Dit houdt dus in dat je coaching niet, of slechts gedeeltelijk zelf hoeft te betalen.

Hoe het ook kan

Al onze klanten bij TIME27 geven aan dat ze na hun traject meer inzicht hebben gekregen in hun talenten, drijfveren en kernwaarden en hierdoor meer geluk en energie halen uit hun baan. Vaak werkt dit ook door in de privésfeer: mensen voelen zich gelukkiger, hoeven zich minder druk te maken over hun toekomstperspectief en ervaren meer balans tussen werk en privé. Enkele van deze klantervaringen zijn terug te vinden op onze website.

Kun jij een steun in de rug gebruiken? Ben je op zoek naar meer balans? Wil je je vrije tijd weer besteden aan je hobby’s in plaats van piekeren?
Wij vertellen je graag wat we voor je kunnen doen, hoe je aanspraak kunt maken op het opleidingsbudget van je werkgever en waar je hierbij allemaal op moet letten. Wendy is een onafhankelijke, positieve en ondernemende loopbaancoach met ruime ervaring binnen de zakelijke dienstverlening die je doelgericht kan helpen binnen afzienbare tijd.

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. De koffie staat klaar.