Stel je voor…je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek in de zakelijke dienstverlening maar je staat voor je kledingkast en hebt geen idee welke kleding je aan moet doen! Wanneer je je sollicitatiekleding al klaar hebt hangen, kun je veel stress bewaren.

Maar welke kleding is nu geschikt? Met welke kleding maak je een verpletterende en professionele indruk? Imago Professional, Inge Van den Heuvel, kan ons hier alles over vertellen tijdens het loopbaanevent op 7 juni. Inge adviseert in kleur en kleding vanuit haar eigen bedrijf Meringe.

Eerste indruk

De eerste indruk wordt onthouden, dat weten we. Maar wist je dat mensen je uiterlijke presentatie, en met name de kleuren die je draagt, het eerste zien? Nog voordat je een woord hebt gezegd, wordt je al beoordeeld op je uiterlijk. Daarna volgt de handdruk. Op basis van je uitstraling en je handdruk heeft je gesprekspartner al een indruk over wie bent, wat je kunt en wat je wil zonder dat je ook maar één woord gezegd hebt.

Voordat je op gesprek gaat is het dan ook belangrijk om te onderzoeken met wie je het gesprek hebt en de website goed bekijkt. Vaak kun je aan de uitstraling van de website al zien of het gaat om een formeel of informeel bedrijf. Soms staan er zelfs foto’s van medewerkers op de site waaruit je de kledingwijze kunt aflezen. Bovendien is het helemaal niet vreemd om naar je contactpersoon te mailen met de vraag wat de dresscode is.

Psychologie van kleuren

De kleurkeuze van je outfit heeft invloed op de eerste indruk die je afgeeft! Met kleuren doen we onbewust communiceren. Tijdens het eerste gesprek wil je indruk maken en je onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Blijf daarin jezelf! Draag kleding waarin jij jezelf comfortabel voelt. Afhankelijk van het bedrijf en de functie kun je met de juiste kleuren indruk maken. Voor een functie in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening, weet jij je gesprekspartner met deze kleuren te boeien tijdens het eerste gesprek:

  • Blauw is een goede kleur voor een sollicitatie gesprek. Je geeft aan goed te kunnen luisteren en communiceren.
  • Grijs is een uitstekende sollicitatiekleur. Je straalt stabiliteit, evenwicht, betrouwbaarheid en intelligentie uit. Voor een baan bij een advocatenkantoor, een bank of een instelling waar zakelijke beslissingen genomen moeten worden, kun je geen betere keus maken. Met de kleur die je toevoegt speel je in op de functie waarvoor je gaat. Heeft het met milieu te maken, kies voor groen. Heeft het met zorg te maken, kies voor roze. Is communicatie belangrijk, dan kies je voor blauw. Moet je leiding geven en belangrijke beslissingen nemen, kies voor rood.
  • Geel is een uitermate geschikte kleur voor een eerste sollicitatiegesprek. Zeker als er meerdere kandidaten zijn. Geel zorgt ervoor dat je de focus vasthoudt. Alle aandacht gaat naar jou. Je gesprekspartner zal jou en jouw verhaal onthouden.
  • Ga je solliciteren voor een leidinggevende functie, dan is donkerblauw/indigo een goede keuze. Zorg wel dat je een kleuraccent met een andere kleur toevoegt. Wit zal bijvoorbeeld aangeven dat je wel openstaat voor de inbreng van de ander. Kies een accentkleur die het puntje op de i zet.

Bescheiden en krachtig

Je hebt goed nieuws gekregen want je bent uitgenodigd voor het tweede gesprek! Om ook nu weer een verpletterende indruk te maken mag je je enigszins anders opstellen. Je weet nu welke persoonlijkheid ze zoeken en daar ga je op inspelen. Door bijvoorbeeld iets van zwart te dragen kun je laten zien dat jij je ook bescheiden en krachtig kunt opstellen en ook nog klasse kan uitstralen.

Uiteraard zijn er bij elke branche weer andere kleuren waarmee je indruk kunt maken. Tijdens het loopbaanevent op woensdag 7 juni vertelt Imago Professional, Inge Van den Heuvel je daar meer over.

Carrièremogelijkheden met kleding

Uiteindelijk krijg je het verlossende telefoontje waarin je te horen hebt gekregen dat je bent aangenomen voor de functie! Je bent ontzettend blij met je nieuwe baan. In je eerste maand blijf je nieuwe collega’s ontmoeten en maak je constant een eerste indruk op iemand. Wil je serieus genomen worden en snel geaccepteerd worden binnen het bedrijf? Dan is het verstandig om qua kledingkeuze op safe te spelen. Kies een stijl en kleuren die zowel bij jezelf passen als binnen de kledingcultuur van je nieuwe werkgever.

Nog enkele tips voor een goede uiterlijke presentatie: poets je schoenen, strijk je kleding (ook als deze net nieuw is) en vermijd kleding met vlekken.

Wil jij ook leren hoe je, tijdens een sollicitatiegesprek, indruk kunt maken met je eigen uitstraling? Kom dan naar het loopbaanevent van Loopbaanbureau Time27. Geef je op via info@time27.nl , want VOL=VOL.

Datum en tijdstip: woensdag 7 juni van 10:00 – 12:00 uur
Locatie: Raadhuisplein 6 te Cadier en Keer
Telefoon: +31(0)636016970
E-mail: info@time27.nl
Website: www.time27.nl

Loopbaanevent