10 tips voor meer plezier in je werk!

Vind werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe vind je een baan die bij je past zodat je weer met plezier naar je werk gaat? Loopbaanbureau Time27 geeft tien tips om je goede voornemens waar te maken in 2018.

1.      Maak een concreet actieplan

Je wilt graag je goede voornemens waar maken dit jaar! Zowel in je werk als privé. Doe dit in kleine stapjes waarin je realistisch blijft. Deel deze voornemens met je omgeving zodat je meer commitment voelt om je doelen te bereiken.

2. Stel je voor wat je aan het einde van 2018 hebt bereikt

Met visualisatie creëer je beelden waarvan je wilt dat ze werkelijkheid worden. Daardoor kan je makkelijker je doelen behalen. Je stelt je voor hoe de werkelijkheid eruit ziet. Op deze manier weet je precies wat je moet doen als je in deze situatie zit. Topsporters zoals Ranomi Kromowidjojo en Arjen Robben passen deze techniek ook toe. Zij stellen zich voor hoe hun ideale wedstrijd eruit ziet waardoor je op het juiste moment exact weet wat je moet doen.

Wat ga je dit jaar doen? Probeer in gedachten voor te stellen hoe je jouw plannen in 2018 gaat realiseren. Hoe je het woord neemt tijdens vergaderingen, hoe je verandertrajecten hebt aangepakt, hoe je verkoopgesprekken aanpakt. En vooral: hoe goed alles zal gaan. Hoe wordt er naar je geluisterd, hoe makkelijk je presenteert of hoe eenvoudig je de klant binnenhaalt.

3. Durf je te onderscheiden van de massa

Jezelf profileren is omschrijven wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Het is belangrijk hier goed over na te denken en trouw aan jezelf te blijven. Je presenteert een beeld van jezelf aan een ander. Je beantwoordt vragen als: wie ben ik? Waar ben ik goed in? Welke ervaring heb ik? Heel belangrijk zijn jouw talenten en drijfveren. Waarom sta je waar je voor staat? Het kan moeilijk zijn om je eigen talenten te benoemen. Vraag dan anderen naar jouw grootste kwaliteiten. Vaak zie jij een eigenschap als logisch en ligt juist daar jouw talent.

Met deze zelfkennis kun je eenvoudig een elevator pitch maken. Op deze manier presenteer jij jezelf in korte tijd (60 seconden) sterk en krachtig. Zo ben je altijd voorbereid wanneer mensen vragen om jezelf voor te stellen. Dit komt ook uitgebreid aan bod in de workshop “Express Yourself and Impress Others” tijdens het loopbaanevent van Time27.

4. Investeer in je eigen ontwikkeling

Om je doelen te realiseren zal je hard moeten werken, uithoudingsvermogen nodig hebben en doorzettingsvermogen. Je dient dus tijd en energie te investeren. Wacht niet te lang af en laat je ontwikkeling niet afhangen van andere mensen. Creëer kansen door zelf initiatief te nemen! Houd zelf de regie, maak een plan en bepaal wat je wilt ontwikkelen.

“Het is tijd voor duurzame persoonlijke ontwikkeling!” – Loopbaanadviseur Wendy Simonis

5. Zet jouw ‘zwaktes’ om in sterktes

We hebben allemaal zwakke punten. Aan deze punten proberen we te werken om ze te verbeteren, maar sommige van deze punten zijn heel moeilijk te veranderen. Wat als we deze ‘zwakke’ punten omzetten in sterke eigenschappen? Elk zwakke punt heeft een sterk punt dat daarmee overeenkomt. Vind je jezelf chaotisch? Misschien is dat wel een gevolg van jouw creativiteit. Koppig? Je bent wellicht juist doelgericht. Toon je te weinig emoties? Anderen waarderen juist je kalmte. Maak je minder sterke punten ‘eigen’ en uniek, zodat deze als een voordeel gezien kunnen worden tegenover anderen. Bovendien ontdek je tijdens het loopbaanevent “Meer plezier in je werk” handvaten om een baan te vinden die bij je past.

6. Deel je kennis

Kennis is macht. Wanneer je die kennis voor jezelf houdt kom je niet verder. Door juist kennis te delen, bouw je een band van onderlinge betrokkenheid op met anderen. Je maakt jezelf en anderen er beter door. Een idee dat je deelt kan direct weer nieuwe en aanvullende ideeën opleveren.

7. Toon doorzettingsvermogen

Uiteraard zullen niet alle keuzes die je maakt meteen de juiste zijn. Vergissingen horen erbij. Je leert ervan! Het proces van groeien, ontwikkelen en iets nieuws leren gaat altijd met vallen en opstaan; je onderzoekt, probeert uit en kijkt wat wel en wat niet werkt. Succes komt voort uit het blijven zoeken naar oplossingen voor wat eerder niet lukte. Dus vergeef jezelf als je een vergissing maakt en stel jezelf de vraag ‘wat kan ik hiervan leren?’

8. Sta open voor verandering

Openstaan voor verandering is misschien wel het moeilijkste wat er is. En tegelijkertijd het meest waardevolle, omdat het een sleutel bevat tot geluk. Open in het leven staan betekent dat we rekening houden met het feit dat een situatie weer kan veranderen en dat we niet blijven vasthouden aan oude omstandigheden. Het betekent dat we uit onze comfortzone moeten komen en dat is meestal spannend. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in ons vakgebied of dat we nieuwe werkzaamheden aanleren. Met een proactieve houding zien we veranderingen eerder aankomen, waardoor we de kans hebben om op tijd actie te ondernemen. Hiermee zijn we de verandering vaak zelfs voor.

9. Schakel hulptroepen in

Wie kan jou helpen en ondersteunen in het behalen van je doel? Zoek een coach of iemand die jou kan helpen, bijvoorbeeld een collega, goede vriend of familielid. Een coach laten aansluiten bij je plan, kan leiden tot verdieping en versnelling. Laat het succes echter niet van de ander afhangen. Bespreek je vorderingen en ideeën regelmatig met iemand die je vertrouwt.

10. Vergeet niet te lachen!

Deze tip hoort in elk rijtje tips thuis dat gaat over persoonlijke ontwikkeling. Want of je nu meer wilt leren over communicatie of over persoonlijk leiderschap of het ontwikkelen van je talent: humor is onmisbaar. Als je humor gebruikt, wordt het ook makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je bent minder snel uit het veld geslagen en durft meer open te staan voor verandering.

Wil jij leren hoe je meer plezier uit je werk haalt? Kom dan naar het GRATIS loopbaanevent van Time27 op woensdag 31 januari en vrijdag 2 februari!

De deuren staan voor je open in Cadier en Keer om gratis workshops te volgen van professionele coaches. Je leert jezelf te onderscheiden met een eerste indruk, tips om meer balans te hebben in je werk en privé situatie en je leert hoe je passend werk vindt. Meld je aan via info@time27.nl en klik hier voor meer informatie.