Je bereikt de magische leeftijd van 30 jaar. Een kruispunt in je leven waarin je reflecteert op waar je staat en waar je naartoe wilt. Om je heen zie je mensen carrière maken, samenwonen, kinderen krijgen of de wereld rondreizen. Maar wat wil je zelf? Geen idee! Het dertigersdilemma komt steeds dichterbij voor jou. De wereld staat voor je open maar waar word je nu echt gelukkig van? Keuzestress, want je beseft dat je eigenlijk niet weet wat je volgende stap wordt doordat er zoveel keuze is. 

Carrière

Als echte 30-er wil je geen kansen voorbij laten gaan en een baan die bij je past. Je wilt met plezier naar je werk want 40 uur per week is zo gevuld en die wil je nuttig besteden. Vanuit je omgeving wordt er enigszins verwacht dat je werk op niveau doet en waar voor je gestudeerd hebt. Voor jezelf ga je na of je op dit moment voldoende doorgroeimogelijkheden hebt en of het salaris naar wens is. Terwijl je nadenkt over de volgende stap in je carrière stel je jezelf ook de vraag, is dit wat ik wil? Doe ik momenteel echt wat ik leuk vind en past mijn huidige baan in dat plaatje?

Wanneer is het tijd voor een nieuwe baan?

Een overstap naar een andere werkgever met een nieuwe functie maak je niet zomaar. Daar wil je goed over nadenken en vaak weet je niet zo goed wat het juiste moment is. Uit onderzoek van het Arbeidsmarkt Gedrag Onderzoek (AOG) is gebleken dat er vijf beweegredenen zijn om na te denken over een andere baan:

  1. Functie die beter aansluit bij je wensen en ambities (20%)
  2. Nieuwe werkomgeving die beter bij je past (20%)
  3. Betere arbeidsvoorwaarden (20%)
  4. Prettigere werk-privé balans (20%)
  5. Grotere kans op baanzekerheid (20%)

 Indien je ontevreden bent over meer dan drie van de vijf punten dan is het tijd om te gaan solliciteren. Ga voor jezelf eens na hoe dit in jouw situatie is!

Keuzestress

Wat veel 30-ers zullen herkennen is de keuzestress vanwege de vele mogelijkheden die er zijn. Je wilt alles zo goed mogelijk doen en niks mislopen. Een goede carrière, relatie, huis en eventueel kinderen. Dit alles moet werkbaar zijn met een goede werk / privé balans. Maar ben je zelf al zo ver of wordt dit van je omgeving verwacht?

Tegenwoordig hebben we de neiging om teveel hooi op ons bord te nemen en door de hoeveelheid aan keuzes, maken we geen keuzes. Het begint met en stukje eigenwaarde, wat vind je zelf belangrijk? Wat is jouw stip op de horizon?

Geloof in jezelf

Mijn advies als loopbaanadviseur is om kort bij jezelf te blijven, ga uit van je eigen kwaliteiten en ga voor jezelf na wat je gelukkig maakt. Wat geeft mij energie? En wat vind ik leuk? Ga praten met mensen die dichtbij je staan en ga voor jezelf na waar je vroeger gelukkig van werd. Vond je tekenen en knutselen bijvoorbeeld erg leuk om te doen dan heb je een creatieve kant in je zitten. Onthoud dat je niet perfect hoeft te zijn, geloof in jezelf want dan komt de juiste keuze vanzelf!

Eigen ervaringen

De zoektocht naar mijn eigen identiteit is ook volgens de verschillende (30’ers) dilemma’s verlopen. De vele keuzemogelijkheden in studies en banen. De perikelen rondom een relatie hebben of krijgen en het thema kinderen. De drang om de juiste keuzes te maken en vooral geen fouten te maken! Vandaar dat ik ook in mijn twintigersjaren veel heb ‘uitgeprobeerd’ in de hoop om de juiste keuzes te maken. Zo ben ik na mijn H&R opleiding de sales ingegaan. Na 6 jaar de overstap naar Werving & Selectie gemaakt en na 2 jaar weer gewerkt als Accountmanager. Na 10 jaar begon ik toch grotere twijfels te krijgen. Krijg ik in deze functie nog genoeg energie? Waar word ik nu gelukkig van? Wat vind ik nu écht leuk om te doen en wie ben ik nu eigenlijk?

Tijdens deze periode van onzekerheid en twijfel, ben ik op zoek gegaan naar een coach die me bij dit proces kon helpen. Dat was het moment dat ik Wendy Simonis heb ontmoet, eigenares van Loopbaanbureau Time27. Door het in kaart brengen van mijn competenties en karaktereigenschappen, het maken van diverse opdrachten, heb ik mijn kwaliteiten op papier gezet en ben ik erachter gekomen wat mij uniek maakt.

Kortom, ik ben bewust geworden van mijn eigen persoonlijke (loopbaan) identiteit! – Loopbaanadviseur Lissy Moonen

Wat kun je zelf doen aan het dertigersdilemma?

Bedenk dat je kleine stapjes maakt. Je hoeft niet meteen te weten wat je wilt gaan doen of welke keuze je gaat maken. Ga voor jezelf na wat jouw stip op de horizon is, wat wil jij graag bereiken? Durf uit je comfortzone te stappen, wil je gaan reizen? Maak een plan en ga ervoor! Wil je een nieuwe baan? Oriënteer je dan op de arbeidsmarkt en ga het doen. Laat je angst los en durf te ervaren wat nieuwe invloeden met je doen.

Blijf hierin wel reëel, wat is jezelf haalbaar. Een baan opzeggen en de wereld rondreizen kan zeker, maar dit heeft ook financiële gevolgen en je komt niet zomaar meteen aan een nieuwe baan. Zorg er daarom voor dat je een concreet plan hebt om tot je doel te komen. Met tussenstapjes zorg je ervoor dat je eventuele risico’s wegneemt.

Door bijvoorbeeld te sparen voor je wereldreis en een doel te hebben waarom je de reis wilt maken ga je goed voorbereid te werk. Dat geld ook voor een nieuwe baan. Je kunt je baan opzeggen en gaan solliciteren of je solliciteert vanuit je huidige werk en met een beetje geluk heb je eerst nog een lekkere vakantie voordat je begint aan je nieuwe baan.

Maak het niet te zwaar, een perfect leven bestaat niet, doe wat je leuk vindt en ervaar waar jij gelukkig van wordt!

Inspiratiesessie 30-ers dilemma

Omdat ik graag mijn ervaring met andere deel, organiseer ik regelmatig inspiratiesessies vanuit Loopbaanbureau Time27 waarin ik het dertigersdilemma bespreekbaar maak. Het voelt fantastisch om te inspireren en om geïnspireerd te worden! Recentelijk heb ik nog een inspiratiesessie gegeven waarbij de deelnemers in de bloei van hun leven zijn. Toch ervaren zij ook veranderingen in de maatschappij waarbij er veel keuzes gemaakt moeten worden. Ik geef tips wat je zelf kunt doen aan het dertigersdilemma en samen delen we ervaringen!

Herken jij jezelf in het 30-ers dilemma? Dan kom ik graag met je in contact voor een kop koffie! Neem contact op via lissy@time27.nl