Functies verdwijnen en nieuwe verschijnen. Door de komst van de robotisering hebben we vaardigheden nodig om goed samen te werken met robots. In het werk wat we doen wordt creativiteit, menselijkheid en lerend vermogen steeds belangrijker. Uit een groot onderzoek onder HR-professionals (Performa en Talentsoft 2018), blijkt dat in 41% van de organisaties functies verdwijnen door robotisering. Dat betekent dat het tijd wordt dat ook jij als ondernemer gaat nadenken over je werkzaamheden in de toekomst. Wie bepaalt je toekomst? Neem de regie over je werk en je bedrijf.

Persoonlijke kenmerken van mensen

Een persoon die onderzoek doet om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren is een futuroloog zoals Willem Pieter de Ridder. Zijn voorspelling is dat banen met routinematige activiteiten vervangbaar zijn door de komst van de digitalisering. Daardoor komt het moment steeds dichterbij dat robots de emoties van de mens goed gaan begrijpen. Dit betekent niet dat de robot zelf ook gevoel heeft. De persoonlijke kenmerken zoals creativiteit, ambitie, verantwoordelijkheid, ethiek en empathie, zijn menselijke eigenschappen die bij een robot ontbreekt.

In het rapport van ‘Robot de Baas’ wordt het massaal werkverlies door robotisering genuanceerd. We kunnen keuzes maken over welke technologie we inzetten zodat we elkaar versterken. Wat voor soort samenleving willen we zijn en hoe kan de technologie hieraan bijdragen? Het wordt steeds belangrijker om mensen bij elkaar te brengen en ervoor te zorgen dat we de ruimte krijgen om van elkaar te leren en nieuwe ideeën te genereren.

Daarom is het belangrijk dat je ook als ondernemer duurzaam inzetbaar blijft. Ga voor jezelf na uit welke werkzaamheden je huidige functie bestaat en wat de menselijke aspecten daarvan zijn. Deze zijn namelijk toekomstbestendig. Onderzoek wat jou uniek maakt, wat zijn jouw talenten en welke nieuwe kansen op de markt zijn voor jou en je bedrijf de komende jaren interessant. Bovendien ben je dan in staat om voor langere tijd je ondernemerschap uit te oefenen waardoor je fit en vitaal aan het werk bent en blijft. Hierdoor heb je een gezonde werk- en privé balans omdat mensen bestaan uit een bepaald energieniveau en robots daarentegen geprogrammeerd zijn.

Robotisering vervangt routinematige werkzaamheden

De kunstmatige intelligentie van robots komt steeds dichterbij. Tijdens de demonstratie van Google werd hierin een sterk voorbeeld van gegeven genaamd “Duplex”. Dit is een chatbot die een kapsalon belt om een afspraak te maken voor een klant. De interactie voelt zo natuurlijk dat de salonmedewerkster zich niet bewust is dat ze een conversatie met een computer heeft. De chatbot leert om op een specifieke manier met een mens te communiceren door jarenlange training. Op het moment dat de receptioniste aangeeft dat het gevraagde moment niet beschikbaar is, lukt het Duplex om een afspraak voor een ander moment te plannen. De chatbot denkt niet zelf na maar ‘luistert’ naar wat de receptioniste zegt en vergelijkt dit met de data waarop het is getraind om vervolgens een afspraak te plannen. Bekijk onderstaand filmpje met het voorbeeld van Google over de chatbot Duplex.

Werk samen met de robotisering

De realiteit is dat kunstmatige intelligentie de wereld niet zal gaan overnemen. Het nieuwe werken gaat in positieve zin veranderen. Kunstmatige intelligentie gaat bedrijven de mogelijkheid geven om kosten te verlagen, efficiëntie te verhogen en routinematige taken te verminderen. Daardoor worden simpele vragen beantwoord door chatbots en complexe vragen door mensen.  De kritische blik van mensen wordt dus steeds belangrijker.

Zorg dat je als ondernemer niet alleen je werknemers maar ook jezelf voorbereid op de technologische ontwikkelingen. Zet je angst opzij over het feit dat jouw werkzaamheden en business overbodig worden en denk na over werkzaamheden die menselijk blijven en waardevol zijn voor de jouw toekomst. Ga samenwerken met de robotisering door deze slim in te zetten en te focussen op werk waar je als mens nieuwe energie van krijgt en geld mee verdient.

De administratie kan bijvoorbeeld geautomatiseerd worden door handige tools waarbij je veel tijd bespaart. Moneybird is daar een sterk voorbeeld van. Facturen worden snel en makkelijk ontworpen en jaarrekeningen worden automatisch voor je opgesteld.

Word ondernemer van de toekomst

Kortom, wees voorbereid en bereid je voor op jouw eigen duurzame inzetbaarheid. Om je daarbij te ondersteunen organiseren we op woensdag 14 november 2018 een kennissessie samen met Maastricht Business Plaza voor ondernemers en zzp’ers. Centraal staat het thema hoe jij ondernemer van de toekomst wordt. We gaan samen kennis delen en wij geven je handvatten over op welke manier je zelf de regie neemt over je baan, business en werkbalans en hoe je ervoor zorgt dat je fit en energiek blijft.

Laat je inspireren door Marketing/Businesscoach Sasja Spiertz, Personal Coach eet- en beweeggedrag Kelly Stessen en Career Coach Wendy Simonis, want zij geloven in de sterke veerkracht en het grote potentieel van ondernemers.

Het is TIJD voor duurzaam Leren en Ontwikkelen, word ondernemer van de Toekomst. Werk aan je toekomstperspectief en gezonde werkbalans. Vitale en krachtige ondernemers bepalen het succes van het bedrijf!

Schrijf je in via info@time27.nl en meld je aan voor de kennissessie!

Onderwerp: Wie bepaalt je toekomst als ondernemer?
Aanmelden: info@time27.nl
Datum: woensdag 14 november
Tijdstip: vanaf 15:30 uur tot 18:00 uur
Locatie: Crowne Plaza Maastricht, De Ruiterij 1
Kosten: gratis